Auto aankoopkeuring

Voorkom dat je een miskoop doet met de auto aankoopkeuring!

✓ Hulp bij auto kopen! Vindt een goede auto voor een goede prijs
✓ Auto gratis telefonisch doornemen met auto expert
✓ 100% onafhankelijk
✓ 100% voor het behartigen van jouw belangen
✓ Aankoopkeuring op locatie of bij een lokale dealer
✓ Auto aankoop advies en hulp bij onderhandelen

Auto check

Controleer de auto met de auto check!

✓ Alle auto's staan bij ons geregistreerd
✓ Autoschade achterhalen
✓ Kilometerstand controleren
✓ Aantal eigenaren inzien
✓ Auto waarde berekenen en vergelijken
✓ Auto aankoop advies rapport

Checklist voor tweedehands auto kopen

tweedehands auto kopenGraag helpen wij jou bij het kopen van een tweedehands auto. Wij hebben speciaal voor iedereen die een occasion gaat kopen een checklist gemaakt die je helpt bij het kopen van een occasion. De checklist voor tweedehands auto kopen bevat zowel handige als noodzakelijke tips voor het kopen van een goede occasion. De checklist bevat een duidelijke onderverdeling per onderwerp, zo kun je de checklist voor auto kopen stap voor stap doorlopen. Heb je weinig of geen verstand van auto’s, dan is het verstandig iemand mee te nemen met verstand van auto’s en in de checklist genoemde termen of een occasion aankoopkeuring te laten doen. Het is namelijk wel belangrijk dat je de onderdelen uit de checklist kunt vinden en beoordelen. Wil je echt goed beslagen ten ijs? Dan is het verstandig de auto check vooraf bij een goede auto uit te voeren. Kijk ook verder dan onze checklist alleen, maak gerust gebruik extra online informatie door te Google op merk, model en bouwjaar. Zoek naar bekende technische problemen en lees ervaringen van andere autobezitters.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Weet je precies welk merk/model auto je wilt? Dan kun je gaan uitzoeken waar je deze auto kunt kopen en wat de auto daadwerkelijk waard is.

Autocheck voor autowaarde

Je kunt de waarde van een auto bepalen door een waardebepaling op kenteken van de auto die je op het oog hebt te doen. Heb je nog geen specifieke auto op het oog dan kun je op online verkoopsites als www.autoscout.nlwww.autotrader.nl en www.marktplaats.nl vergelijken waarvoor bepaalde auto’s worden verkocht/te koop aangeboden. Het zal je opvallen dat auto’s in centraal gelegen gebieden met hoge bevolkingsdichtheid sneller verkopen en daardoor ook wat duurder zijn dan in eenzelfde auto in een uithoek van Nederland. Vindt je het lastig om de autowaarde vast te stellen? Hulp bij auto kopen van Mijn Autocoach kan je helpen te bepalen of een auto voorzien is van de juist vraagprijs. Kijk niet alleen naar vraagprijs maar ook naar reisafstand en neem dat mee in je overweging. Selecteer een aantal, minimaal drie en maximaal vijf, interessante auto’s.

Interessante auto natrekken

Je kunt een interessante auto natrekken door RDW kenteken informatie op te vragen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) geeft je de mogelijkheid de volgende onderdelen na te trekken:

 • APK vervaldatum checken.
 • Autogegevens (denk aan merk, model, technische specificaties) controleren op juistheid.
 • Land van herkomst achterhalen. Je kunt zien of de auto is geïmporteerd of niet. Je kunt controleren wanneer de auto voor het eerst op kenteken is gezet. Ook kun je zien wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op NL kenteken, dit is de datum eerste afgifte Nederland. Bedenk wel, een tweedehands import auto betekent grotere kans op tellerfraude.
 • Verzekering status van de auto.

Maak afspraak voor bezichtiging

occasion bekijken op afspraakWanneer je een afspraak gaat maken is het belangrijk op een aantal zaken te letten. Zie hier de opsomming aandachtspunten afspraak maken:

 • Ga je een auto particulier kopen, spreek dan altijd bij de verkoper thuis af en noteer het telefoonnummer.
 • Bezichtig de auto altijd bij daglicht en nooit is de schemer of wanneer het donker is.
 • Bel altijd voordat je de auto komt bezichtigen. Zo voorkom je dat je voor niets naar een auto gaat om te kijken. Laat dit bij voorkeur per email bezichtigen. Er zijn bedrijven die je gerust voor niets laten komen om je een andere auto aan te smeren.

2. Inspecteer de auto

Checklist voor tweedehands auto kopenBen je van plan een tweedehands auto te gaan kopen / bezichtigen? Dan moet je een aantal zaken meenemen. Het is slim een zaklamp mee te nemen met volle batterijen. Pen en papier mee te nemen. Neem ook je rijbewijs mee en zorg voor een geldig legitimatiebewijs. Ga bij voorkeur met twee mensen kijken, bij voorkeur neem je iemand mee van het andere geslacht en/of met verstand van auto’s. Grappig om te weten, mannen en vrouwen letten op andere dingen en hierdoor kun je elkaar perfect aanvullen bij een bezichtiging. Heb je alles bij je en ben je er zeker van dat je de tweedehands auto, indien in orde, zou willen kopen. Dan kun je de auto grondig gaan checken aan de hand van onze checklist. Wijk niet af van de volgorde zodat je zeker weet dat de je niets over slaat.

Auto documentatie controleren

 • Controleer of alle autopapieren / kentekencard op orde zijn. Je kunt een auto zonder correcte documentatie immers niet overschrijven of kopen. Check ook wie de eigenaar is volgens de kentekencard en verifieer dit met de verkoper.
 • Laat de verkoper zich legitimeren zodat je zeker weet met wie je zaken doet en of de autovoertuigdocumentatie checken echt van die persoon is.
 • Check de onderhoudsboekjes op onderhoudsgeschiedenis. Bij oudere auto’s worden de boekjes vaak niet ingevuld, vraag dan om bonnen en neem eventueel contact op met het garagebedrijf om de onderhoudsstaat van de auto te bespreken.
 • Controleer of het chassisnummer van de auto overeenkomt met die op het kentekenbewijs.

Interieur inspecteren

 • Check bekleding en dashboard. Is alles netjes schoon en is de staat van het interieur voor jou in orde? Tevens belangrijk na te gaan of interieurstatus in verhouding is met de km stand. 135.000 km op de teller en versleten zitvlak bestuurder is ongeloofwaardig.
 • Check of alles werkt. Check alle knopjes, autogordels, spiegels, verstelbaarheid van stoelen, inklapbaarheid van achterbank enzovoorts.
 • Volg je gevoel en ga na of je denkt dat iemand zuinig op de auto is geweest of niet.

Controleer onder de motorkap

chassis checkTweedehands auto kopen doe je niet zonder ook onder de motorkap te kijken. Open de motorkap en check het motorblok. Ga niet in op vragen of je er verstand van hebt of zoiets, je antwoord geeft namelijk aanleiding voor sturing tot verkoop. Gewoon niet reageren is de beste optie, geen oogcontact maken en doen alsof je een beetje in je eigen wereld bent. Vergeet niet, controleer de auto eenmaal onder de motorkap bij koude motor en doe dit daarna opnieuw na de proefrit. Na de proefrit is de motor warm, je mag dus niet alle onderdelen aanraken. Meer hierover na het onderdeel ‘proefrit’.

 • Check chassisnummer als je dat nog niet had gedaan. Kijk of dit overeenkomt met die van het kentekenbewijs.
 • Check het oliepeil en bekijk of de olie nog mooi helder is. Let op, er mag geen witte aanslag in de olie dop zitten. Alles wat afwijkt van olie en oliekleur duidt op lekkage en vocht.
 • Check of er voldoende remolie in het reservoir zit.
 • Controleer koelvloeistof controleren doe je door je vinger in het reservoir te steken en te kijken of het glibberig is. Goede koelvloeistof moet glibberig zijn en mag niet naar water ruiken.
 • Haal vervolgens je zaklamp tevoorschijn. Bekijk het motorblok om te zien of deze vrij is van olie. Check dit voor en na de proefrit.
 • Bekijk de auto vervolgens van onderen en check of de onderkant vrij is van olie. Je zal zien dat het per km stand verschilt hoe schoon de auto van onderen is. Een auto met 50.000 km op de teller moet vrijwel schoon zijn aan de onderkant. Een auto met drie keer zoveel kilometers op de teller zal mogelijk wat vegen op de bodem hebben, maar echt verse olie druppels mogen er nooit zitten.
 • Bekijk of wanneer de distributieriem voor het laatst vervangen is. Dit is aangegeven op een stikker onder de motorkap. Je kunt dit ook aan de verkoper vragen. Niet alle auto’s hebben een distributieriem, er zijn ook modellen met een distributieketting. Deze laatste zijn vrijwel onderhoudsvrij. De distributieriem moet per km- of leeftijdsinterval worden vervangen.
 • Laat de auto vervolgens stationair lopen en controleer of deze afwijkende geluiden maakt bij opstarten en stationair lopen. Het toerental moet vrijwel gelijk blijven, er mag een minimale speling in zitten maar absoluut geen duidelijke onregelmatigheid.
 • Controleer de uitlaat op lekkage, dit herken je door een pruttelend geluid. Je kunt eventueel je voet op de uitlaat zetten en luisteren of je lucht hoort ontsnappen. Een lekkende uitlaat is geen groot mankement, wel moet het vervangen worden voor APK goedkeuring.

Plaatwerk controleren

plaatwerk en kappen checkenNadat je de uitlaat hebt gecontroleerd is het zaak het plaatwerk te controleren. Laat de motorkap nog altijd open staan tijdens deze inspectie van de kappen.

 • Controleer alle gelakte plaatdelen / kappen en check of je roest kunt detecteren. Grootste kans op roest is rond de wielkast en aan de voorkant. Overigens hebben auto’s ook nogal eens steenslag op de motorkap.
 • Vraag de verkoper of de auto in het verleden schade heeft gehad en of bepaalde platen opnieuw zijn gespoten. Een bumper met wat lakschade dat herstelt is hoeft helemaal geen probleem te zijn.
 • Je kunt zelf ook controleren of de auto is overgespoten. Dit doe je door te checken of alle rubbers en overgangen van kap naar kap gelijk in kleur zijn en geen andere kleur verfresten bevatten. Zegt de verkoper dat de auto nooit is overgespoten of schade heeft gehad en blijkt de auto opnieuw in de lak gezet te zijn, dan moet je van de koop afzien. De verkoper is niet eerlijk en wie weet wat deze nog meer te verbergen heeft.
 • Bekijk ook, met je zaklamp, of alle onderdelen van het chassis en de lampophanging aan beide kanten van het voertuig netjes gelijk zijn. Ongelijkheden duiden op auto schade.
 • Inspecteer de kofferbak en check of er als je de bodemplaat verwijdert nog sporten te vinden zijn van ongelijkheden of oude schade.

Banden controleren voor de proefrit

De motorkap mag weer dicht en je mag bijna gaan proefrijden. Uiteraard is proefrijden niet nodig wanneer de auto voor dit onderdeel al slecht door de checklist komt.

 • Start vervolgens de motor en draai het stuur helemaal naar rechts, inspecteer de banden op profieldiepte. Dit moet minimaal 2mm zijn, je kunt dit meten of gebruik maken van de 1.6mm hoge indicatoren op de band. Het profiel moet dus hoger zijn dan het indicatorblokje in het profiel.
 • Check of het bandenprofiel gelijkmatig is afgesleten. Dit wil zeggen, is de profieldiepte per band per as gelijk en is de diepte over de band verdeeld gelijk.

 

aankoopkeuring auto

Maak de proefrit

Het grote moment is daar, tot op heden is de auto goed door de test gekomen en je mag gaan proefrijden. Bedenk dat je ruim 20 minuten nodig hebt om de auto proef te rijden. Je kunt de verkoper aanbieden de benzine te betalen, meestal is dit niet nodig maar het neemt in ieder geval de kosten van de langere proefrit weg. Ga bij voorkeur zonder verkoper proefrijden, laat je identiteitskaart en eventueel eigen auto als borg achter. Zonder verkoper kun je makkelijker overleggen en vrijer je mening delen over de auto. Wil de verkoper toch mee, geen probleem, maar spreek dan van te voren in dat je wel eerlijk alle constateringen zal delen en niet uit beleefdheid minder kritisch zal zijn. Voor de proefrit is het belangrijk diverse wegen en snelheden te testen. Denk er ook aan om de radio uit te schakelen, de radio neemt geluid van de auto zelf terwijl dat juist is wat je wilt horen. De radio kun je afzonderlijk testen.

 • Test de auto op een weg met drempels en klinkers. Rijdt een paar keer wat harder over een drempel heen, de auto mag niet rammelen of kraken.
 • Test de auto op een geasfalteerde 80 km weg. Ga in het midden van de weg rijden, druk de koppeling in, laat het stuur los en controleer of de auto netjes rechtdoor blijft gaan. De auto mag geen afwijking naar een bepaalde kant hebben.
 • Doe hetzelfde nog een keer, maar houd je handen aan het stuur. Trap je koppeling in en rem hard. De auto moet recht blijven rijden tijdens het remmen.
 • Controleer of de kilometerstand overeenkomt met de tellerstand waarmee de auto te koop stond.
 • Loop alle versnelling na, schakel fors en bij niet optimale toerentallen. De auto mag niet gaan kraken.
 • Test de koppelingsplaten. Dit doe je door 50 kilometer per uur te gaan rijden in de vijfde versnelling. Druk de koppeling helemaal in, druk het gaspedaal in tot je een constant toerental net onder het rood hebt bereikt. Laat de koppeling in een klap los en houdt daarbij het gas in. Het is belangrijk dat het toerental direct zakt, zakt het toerental geleidelijk dan zijn de koppelingsplaten aan vervanging toe. Deze reparatie is vrij prijzig, bedenk dus goed of je hier aan wilt beginnen en informeer eventueel vooraf wat het gaat kosten om de koppelingsplaten te vervangen.
 • Zoek vervolgens een parkeerterrein op om een testje uit te voeren. Ga stil staan, deze test ga je zowel links als rechts georiënteerd doen. Je draait je stuur maximaal en gaat hard accelereren. Liefst met slippende banden. Let bij deze test op krakende geluiden, die horen niet.

Na de proefrit nogmaals het motorblok controleren

Na de proefrit ga je de auto nogmaals onder de motorkap bekijken. Open de motorkap en let op de volgende dingen.

 • Check of de olie nog goed is en of er nog steeds geen aanslag zit aan de dop van de oliepijler.
 • Controleer of er geen condens zit onder de motorkap.
 • Bekijk of de auto nog olie of andere vloeistoffen lekt.

Cabrio met softtop kopen

Wanneer je een cabrio gaat kopen met softtop komen er nog een paar controlepunten bij.

 • Controleer of er geen scheurtjes zitten in de kap, de meest kritischoccasion carbio kopene punten zijn de vouwnaden.
 • Achterruit controleren op scheurtjes. Heeft het dakraam scheurtjes dan is deze aan vervanging toe. Bij sommige auto’s betekent dat de totale kap vervangen. Duidelijk een belangrijk onderdeel voor inspectie.
 • Check of de rubbers tussen het dak en de ramen goed afsluiten.
 • Open het dak, check of alles goed werkt en soepel verloopt. Doe hetzelfde met sluiten.
 • Check of de kap goed dicht is door te checken of er sporen zijn lekkage of vocht in de auto en op de bekleding.

Nog een auto bekijken? Verstandig!

Zoals aan het begin van deze checklist gesteld moest je drie tot vijf auto’s uitzoeken. Het is dan ook verstandig, hoe enthousiast je ook bent, om toch deze zelfde check bij een andere auto te doen. Het is echt belangrijk meerdere auto’s te bekijken voor je de knoop doorhakt. Bepaal wel of je de auto eventueel zou willen kopen of niet. Heb je geen interesse dan zeg je gewoon dat het sowieso niets gaat worden. Vindt je de auto interessant dan kun je met de verkoper afspreken dat je bijvoorbeeld voor het einde van de dag laat weten of je de auto wilt. Vraag of hij/zij de auto voor je bezit houd tot jij het hebt laten weten. Wil je de auto niet, zeg dan netjes af en bedank.

3. De tweedehands auto kopen

Wil je de tweedehands auto kopen? Bevestig dan dat je de auto wilt kopen en maak op korte termijn een afspraak om de auto te kopen. Wil je zekerweten een goede auto kopen dan kun je overwegen een aankoopkeuring te laten doen. Vraag de verkoper of je de auto mag laten keuren en vertel dat je, indien de auto wordt goedgekeurd, de auto koopt.

Auto aankoopkeuring voor occasions

De auto aankoopkeuring is handig om erachter te komen of een auto echt goed is. Ga je een occasion kopen met een vraagprijs van boven de drieduizend euro? Dan is het verstandig een aankoopkeuring auto te doen, de kosten van de autokeuring staan ruimschoots in perspectief met de voordelen ten aanzien van de investering in de occasion. Maak afspraken over de aankoopkeuring, denk aan wie wanneer de kosten betaald. De meest voorkomende constructie is dat de verkoper bij afkeuring betaald en de koper bij goedkeuring. Toch komen de kosten ook vaak geheel voor de koper zijn/haar rekening. Uiteraard moet je de aankoopkeuring laten plaatsvinden in jouw bijzijn en kun je de keurmeester vragen of de prijs-kwaliteit verhouding in orde is.  Stel zoveel mogelijk vragen aan de keurmeester en laat je adviseren. Vraag naar onderhoudsstaat, schadeverleden en eventueel schadeherstelkwaliteit.

Ga in onderhandeling over de prijs

occasion kopenDe kans is groot dat er tijdens de autocheck zaken aan het licht komen die niet perfect zijn en dus van invloed zijn op de waarde van de auto. Sommige dingen verminderen de waarde van de auto maar hebben verder weinig invloed op het rijplezier wat je aan de auto kunt beleven. Voorbeeld, steenslag of versleten banden. Steenslag kun je mee doorrijden en banden kun je vervangen. Toch moeten deze minpunten wel verrekend worden in de aanschafprijs. Dit zijn perfecte onderwerpen om te bespreken met de verkoper en als fundament voor je prijsonderhandeling te gebruiken. Zet laag, maar niet asociaal laag, in tijdens de onderhandeling en zorg dat je in het midden van de vraagprijs en jouw bod uit komt. Uiteraard liefst aan de ondergrens van de onderhandelingsprijs. Wil je weten wat de auto waard is? Je kunt de inruilwaarde berekenen via de ANWB of de auto fictief aanbieden op de ANWB autoveiling om te zien wat deze opbrengt.

Koop sluiten en auto in ontvangst nemen

Kun je het eens worden over de prijs en de voorwaarden? Dan kun je akkoord geven op de koop. Bedenk, een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst. Na mondeling akkoord ben je dus verplicht de auto te kopen en is de autoverkoper verplicht de auto te leveren tegen overeengekomen bedrag en voorwaarden. Onderstaand een overzicht van zaken van belang bij het kopen van een tweedehands auto. Deze onderdelen zijn voornamelijk van toepassing wanneer je een auto koopt bij een handelaar of particulier. De meeste garagebedrijven en merkdealers hebben dit goed geregeld.

 • Tweedehands auto kopen? Sluit een autoverzekering af of regel in ieder geval dat je autoverzekering weet dat je het voertuig koopt, er mee naar huis rijdt en die dag de polis komt doornemen. Je kunt dan verzekerd naar huis rijden en op de dag zelf de auto verzekeren. Let op, voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de meldcode nodig. Dit zijn de achterste drie cijfers van het chassisnummer. Meer informatie over het sluiten van een koopovereenkomst op de website van de ANWB.
 • Print een koopcontract uit.
 • Loop de auto voor de laatste keer na en onderteken het koopcontract.
 • Ga naar het postkantoor en schrijf de auto over op jouw naam.
 • Spreek van te voren af hoe je gaat betalen. Je kunt per bank betalen, cash of een auto financiering afsluiten.
 • Neem de auto in ontvangst en controleer of je alle afgesproken zaken krijgt.
  • Alle autosleutels.
  • Autopapieren, onderhoudsboekjes en bonnen van onderhoud.
  • Auto + kenteken.
  • Het koopcontract / de koopovereenkomst ondertekend en ingevuld.

6 Comments

 1. Zelf een auto aankoopkeuring doen May 28, 2015 at 8:45 am

  […] Checklist voor tweedehands auto kopen […]

 2. De beste tips voor het kopen van een 2dehands auto October 24, 2015 at 11:57 am

  […] Checklist voor tweedehands auto kopen […]

 3. Thomas December 12, 2015 at 6:59 am

  Dank voor de info. Heel nuttig!

 4. Aad September 11, 2016 at 9:25 am

  Bedankt voor de tips.

 5. Advies auto kopen – Wij geven handige aankooptips – Tweedehands auto kopen? October 25, 2016 at 11:41 am

  […] Checklist voor tweedehands auto kopen […]

 6. Wat is op lange termijn voordeliger? Een occasion of een nieuwe auto? – Tweedehands auto kopen? November 22, 2016 at 2:20 pm

  […] Checklist voor tweedehands auto kopen […]

Leave A Comment